Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-05-03@14:38:25 GMT

تولید آثار فاخر مذهبی باید به جریان تبدیل شود

تاریخ انتشار: ۱۸ مرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۶۹۹۹۵۱

تولید آثار فاخر مذهبی باید به جریان تبدیل شود

در سال جاری برای آنکه این سخنرانی‌ها وجه تسمیه مناسب برای تخصیص بودجه داشته باشند پیشوند «تکیه» هم بر آن‌ها گذاشته‌اند ولی آیا وظیفه مدیران نهادهایی نظیر فارابی و موزه سینما، راه‌اندازی تکیه برای سخنرانی عاشورایی است یا برنامه‌ریزی برای جذب افراد توانمند در راستای تولید محتوای عاشورایی جذاب؟ بازپخش چندباره آثار فاخر و ارزشمندی که در سال‌های گذشته تولید شده و در جای خودش ضروری است و همچنان هم با استقبال مخاطبان مواجه می شود، نشان از نبود دغدغه ای جدی برای تولید اثر فاخر جدید در میان مدیران سینما و تلویزیون دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 
تاریخ سینما و تلویزیون پس از انقلاب اسلامی را که مرور می‌کنیم با نهایتاً سه محصول درجه یک عاشورایی روبه‌روییم و چند فیلم و سریال متوسط و ضعیف.
فیلم‌های «سفیر» و «روز واقعه» و سریال «مختارنامه» سه محصول عاشورایی سینما و تلویزیون هستند که در این چهل و چند سال پس از پیروزی انقلاب اسلامی تولید شده‌اند و آن قدر ماندگار بوده‌اند که در همه این سال‌ها بارها و بارها بازپخش شدند اما همچنان مخاطب دارند.

ساخت  «سفیر» با حمایت شهید کلاهدوز
از «سفیر» شروع می‌کنیم که «فریبرز صالح» آن را ساخت. فریبرز صالح که سینما را در اروپا تحصیل کرده و تجربیاتی همچون فیلم «کتیبه» و سریال «چنگک» را نیز پیش از سفیر در کارنامه داشت در همان ابتدای انقلاب اسلامی و چنان که خود او گفته برای اینکه پیش روی علاقه‌مندان انقلابی برای ورود به سینما مسیری بگذارد، فیلم سفیر را با حمایت‌ واحد فرهنگی سپاه و شهید یوسف کلاهدوز ساخت. در سال ۶۱ برای تولید فیلم سفیر حدود ۱۵میلیون هزینه صرف شد و صالح تمام آموزه‌های خود از تولید یک بیگ‌پروداکشن تاریخی را به کار گرفت تا داستان «قیس بن مسهر» را جلوه‌ای دیدنی ببخشد و در نهایت فیلمش هم در نخستین دوره جشنواره فجر مورد توجه قرار گرفت و هم در اکران عمومی. 

  «روز واقعه» داستان عشقی مقدس
فیلم «روز واقعه» براساس فیلم‌نامه‌ای از بهرام بیضایی که خود برآمده از داستان «عشق مقدس »حسینقلی مستعان است، تولید شد. بیضایی در دوران ممنوعیت فعالیت ابتدای انقلاب متن روز واقعه را با امضای عین سالک به واسطه داریوش فرهنگ به مدیران وقت تلویزیون می‌رساند و با وجود تأیید اولیه، چند سالی طول می‌کشد تا فیلم‌نامه بیضایی نه در تلویزیون بلکه در فارابی و نه توسط خود بیضایی بلکه توسط شهرام اسدی به تهیه‌کنندگی مرتضی شایسته و با سرمایه‌ای ۱۰۰میلیونی که ۲۵ درصد آن را شایسته تأمین کرده بود، ساخته شود.
بررسی کارنامه بعدی شهرام اسدی نشان از آن دارد که بخش عمده موفقیت روز واقعه از متن منسجم بیضایی بوده که علاوه بر اساطیر، خیلی خوب زبان آرکاییک را می‌شناخته؛ شاخصه‌ای که بسیاری از آثار تاریخی- مذهبی پرهزینه بعدی را به دلیل عدم تسلط سازندگان بر آن، به شکست کشاند.
بیضایی فیلم‌نامه‌های تاریخی- آیینی دیگری هم داشت از جمله «پرده نئی» و «اشغال» که نتوانست هیچ کدام را بسازد و همان روز واقعه شد، تنها کار تولید شده تاریخی‌اش.

«مختارنامه» تصویر زیبای یک قیام
داوود میرباقری «مختارنامه» را پس از تجربیاتش در «امام علی(ع)» و «معصومیت از دست رفته» ساخت و البته فکر مختار زمانی به سرش زد که مشغول تحقیق روی فیلم‌نامه سلمان فارسی بود. میرباقری تقریباً تمام 
دهه ۸۰ را بر سر نگارش و تولید مختارنامه گذاشت با بودجه‌ای ۲۰ میلیاردی و به تهیه‌کنندگی محمود فلاح.
مختارنامه را باید یکی از پربازپخش‌ترین سریال‌های محصول رسانه ملی دانست که در هر بار بازپخش، کلی تبلیغ را روانه رسانه ملی می‌کند. مختارنامه به زیبایی هم فرازهایی از عاشورا و هم خون‌خواهی مختار را به تصویر می‌کشید.
میرباقری تقریباً یک دهه معطل ماند تا توانست پروژه‌ای دیگر به نام سلمان فارسی را تولید کند. یک دهه‌ای که اگر تلف نمی‌شد شاید شاهد پایان تولید سلمان و تأمل میرباقری بر پروژه‌ای دیگر می‌بودیم .

قدر مؤلفان را بدانیم 
داوود میرباقری، فریبرز صالح و بهرام بیضایی مؤلفانی بوده‌اند که زمینه‌ساز سه اثر عاشورایی ماندگار برای سینما و تلویزیون شدند ولی تقریباً هیچ برنامه جامعی برای استفاده بعدی از تجربیات آن‌ها وجود نداشت. البته که این‌ها تنها مؤلفان حاذق سینما و تلویزیون نبوده‌اند و داشته‌ایم امثال اکبر خواجویی، علی رفیعی، محمدهادی کریمی، کیهان رهگذر، امرالله احمدجو، بیژن بیرنگ، ضیاءالدین دری، مرضیه برومند، مسعود جعفری جوزانی و... که در دهه‌های مختلف به عنوان مؤلفان آثاری ماندگار برای سینما و تلویزیون مورد توجه قرار گرفتند و اگر بخواهیم به دنبال شکوفایی باشیم راهی نیست جز استفاده از چنین امتحان پس‌دادگانی.
وقتی افراد امتحان پس داده را چنان که باید به خدمت نمی‌گیریم تا رشد کنند و جلو بروند به جایش جماعتی بدون کمترین دانش یا 
تجربه عملی وارد گود شده و پروژه‌ها را می‌گیرند و نتیجه‌اش هم می‌شود انبوه آثار کم‌ارزش یا بی‌ارزش که در همان پخش اولیه نیز مخاطب ندارند. 

گوشی هست برای شنیدن؟ 
برخی مدیرانی که تا محرم می‌شود یادشان می‌افتد که با برگزاری همایش و سخنرانی و پخش صدباره فیلم‌ها و سریال‌های ماندگار ادای دین کنند به سالار شهیدان، یادشان باشد که بینش امام فقط زمانی در جامعه مستولی می‌شود که تولید آثار کیفی درباره حرکت عاشورا به جریان بدل شود و وقتی آثار کیفی تولید می‌شود که نخبگان هنری به حال خود رها نشوند. نخبگان هر روز متولد نمی‌شوند و گاهی باید سال‌ها بگذرد تا یکی مثل داوود میرباقری پیدا شود و چنان درام، تاریخ و مذهب را گره بزند که دل‌های مؤمنان را به مرکز ثقل توحید رهنمون شود. بنابراین از تلفات بودجه برای حرکت‌های نمایشی دست برداریم و تا دیر نشده برنامه بریزیم برای حمایت از نخبگانی که هم صنعت تصویر متحرک را می‌شناسند و هم علقه‌های جدی دارند برای ارائه روایت‌های تاریخی- مذهبی جان‌دار.

خبرنگار: حامد مظفری

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: عاشورا سریال مختارنامه محرم سینما و تلویزیون روز واقعه فیلم نامه تولید شد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۶۹۹۹۵۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ماموریت‌های مضاعف برای جهش تولید در موسسات سینمایی ابلاغ شد

رئیس سازمان سینمایی اولویت‌های تولید آثار سینمایی، کوتاه، مستند و انیمیشن در سال ۱۴۰۳ را در در یکصد و هفتمین جلسه شورای معاونین و مدیران سازمان سینمایی اعلام کرد.

 محمد خزاعی رئیس سازمان سینمایی در یکصد و هفتمین جلسه شورای معاونان و مدیران سازمان سینمایی که به میزبانی بنیاد سینمایی فارابی برگزار شد، با اشاره به شعار محوری سال گفت: سینما در سال گذشته موفق شد با عبور از چالش‌ها و حواشی گوناگون، بار دیگر جایگاه خود را ارتقا دهد و در حوزه‌های مختلفی، چون توسعه زیرساخت، رونق اقتصادی، اعتمادسازی عمومی، برگزاری رویداد‌های سینمایی، جریان کشف استعداد‌های انسانی و رشد سرمایه اجتماعی، موفقیت‌های قابل اعتنایی را به دست آورد.

جهش و نهضت تولید با مشارکت خانواده سینما

وی افزود: در کنار این توفیقات و دستاورد‌هایی که در حوزه‌های مختلف سینما شکل گرفته در سال جاری با عنایت به شعار «جهش تولید با مشارکت مردم» ضروری است با اهتمام ویژه‌تری با مشارکت خانواده سینما به سوی تحقق این مساله مهم گام برداریم.

رئیس سازمان سینمایی خاطرنشان ساخت: علاوه بر ظرفیت‌ها و منابع موجود در سازمان سینمایی، خوشبختانه امسال با مساعدت وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی جناب دکتر اسماعیلی، اعتبار ویژه‌ای به منظور تقویت تولید آثار با اولویت‌های موضوعی مشخص در نظر گرفته شده که نشان‌دهنده جایگاه و قابلیت‌های خاص سینمای ایران در طرح مضامین گوناگون و تبیین گفتمانی در عرصه فرهنگ عمومی است.

خزاعی با توجه به نهایی شدن سیاستگذاری اولویت‌های تولیدی در شورای عالی تولید گفت: علاوه بر موضوعات اجتماعی، دینی، خانوادگی، اخلاقی، امسال در زمینه، تقویت بنیاد خانواده، توجه به موضوع جمعیت، حل مسائل اجتماعی، خدمات و پیشرفت‌های نظام و کشور، توجه به مفاخر ملی و عناصر هویتی، عزت ملی، سبک زندگی ایرانی- اسلامی، ترویج امید، موضوع ایثار، شهادت، تبیین نقش جبهه مقاومت و تقویت فرهنگ عفاف و حجاب از جمله اولویت‌های ابلاغی تولیدات امسال است.

محور رونق سینما، مخاطب است

خزاعی با تاکید بر شاخص‌های موثر در رونق سالن‌های سینما خاطرنشان ساخت: محور رونق سینما مخاطب است؛ از نظر سازمان سینمایی تنوعی که روی پرده سینما‌ها از لحاظ گونه‌های مختلف سینمایی وجود دارد، قابل اعتنا است. این تنوع هم در تولیدات بنیاد فارابی در ویترین فجر چهل و دوم و هم در برخی موسسات تولیدی دیده می‌شود و یکی از سیاست‌های سازمان سینمایی در سال جدید حفظ تنوع ژانر‌های فیلم‌های روی پرده اکران خواهد بود.

معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به این مطلب که سال گذشته شاهد رکورد‌های تاریخی فیلم‌های کمدی و کودک و نوجوان در حوزه اقتصاد سینما بوده‌ایم افزود: با سیاست‌های اتخاذ شده در حوزه تولید و اکران فیلم‌ها، پیش‌بینی می‌شود در سال جاری این رونق و اقبال عمومی را به آثار اجتماعی، دفاع مقدس و سایر ژانر‌های سینمایی شاهد باشیم.

سینما، ویترین گفتمان جدی اندیشه‌هاست

رییس سازمان سینمایی با اشاره به آثار گفتمانی تولیدات سینمای ایران در جامعه گفت: بسیاری از مسایل و چالش‌های فرهنگی و اجتماعی را می‌توان با زبان هنر بیان کرد و سینما می‌تواند بستر و ویترین گفتمان جدی اندیشه‌ها و مفاهیم گوناگون جامعه باشد. همچنین سینما می‌تواند بسیار بیش از اینها به طرح دغدغه‌ها و مسایل مهم جامعه بپردازد.

در این نشست، معاونان، مدیران و روسای موسسات سینمایی نقطه نظرات خود را درباره مسائل جاری مدیریت سینما مطرح ساختند.

گفتنی است: جلسه شورای معاونان و مدیران سازمان سینمایی، سه شنبه یازدهم اردیبهشت ماه به میزبانی بنیاد سینمایی فارابی برگزار شد که در آن اصغر فارسی، حبیب ایل بیگی، قادر آشنا، علیرضا اسماعیلی، محمدرضا سوقندی، مجید زین العابدین، محمد حمیدی مقدم، هاشم میرزاخانی، مهدی آذرپندار، لادن طاهری، سیدصادق موسوی، غلامرضا نجاتی و رمضانعلی حیدری خلیلی حضور داشتند.

منبع: روابط عمومی بنیاد سینمایی فارابی

باشگاه خبرنگاران جوان فرهنگی هنری سینما و تئاتر

دیگر خبرها

  • تلویزیون درام ورزشی می‌سازد/ چرا آثار کمدی کمتر به آنتن می‌رسد؟
  • فیلم‌های پایان هفته تلویزیون از نگاهی دیگر
  • فیلم های پایان هفته تلویزیون از نگاهی دیگر
  • هم اندیشی برای تولید آثاری فاخر و در خور دو هزار شهید استان
  • توصیه عجیب بهرام بیضایی به بهاره رهنما
  • انتشار فراخوان بخش ویژه «کتاب و سینما» جشنواره فیلم کوتاه تهران
  • کدام فیلم‌های سینما به جامعه کارگری ادای دین کردند؟
  • اعلام اولویتهای تولیدی از سوی رئیس سازمان سینمایی
  • مسوولان در نشر و چاپ کتاب نویسندگان را حمایت کنند
  • ماموریت‌های مضاعف برای جهش تولید در موسسات سینمایی ابلاغ شد